Bli medlem

 

La Grande Année Rosé’02

 Om La Grande Année Rosé’02: Under en mycket lång tid så var Madame Lily Bollinger tveksam till att tillverka en roséchampagne. När så väl gjordes så blev det en markering att man gjorde det under namnet La Grande Année Rosé. La Grande Année Rosé är ett annat uttryck av La Grande Année, Bollingers préstigecuvée. Det är en förlängning av LGA genom ett tillägg av stilla rött vin, 8 procent, från en av husets mest expressiva vingårdar «La Côte Aux Enfants» i Aÿ . En Grand Cru-vingård som täcker mindre än en hektar mark. Denna vingård används enbart för att göra stilla vin. 2002:an är enbart den 12 årgången som tillverkats sedan 1973. Vinet benämndes La Grande Année Rosé från och med årgången 1999.

23 cruer ingår i LGA Rosé 2002; 72 procent Grand Cru och 27 procent premier cru. Själva blenden består av 62 procent Pinot Noir och 38 Chardonnay. Årgången präglas av en mild vinter, varm lång sommar och de kraftiga regnen kom inte förrän i slutet av augusti och fram till 10 september. Förhållanden som påminner om 1970 och 1983.

Bollinger praktiserar fatjäsning i sin tillverkning. Användandet av fat på detta sätt börjar bli mer och mer ovanligt i Champagne. Detta är dock en av Bollingers kännetecken och stil, speciellt för vinerna i serien LGA. Ekfaten låter syret vandra genom porerna i eken vilket skapar en aromatisk komplexitet och garanterar ett vin som klarar lång lagring. Varje cru vinifieras separat innan blend. Efter dégorgeringen som sker för hand tillsätts den mycket knappa dosagen (den vedertagna tillsatsen av socker) på 7-9 gram/liter, vilket kanske ger den torraste och kraftigaste Champagnen på marknaden. Före försäljning får champagnen vila minst tre månader.