Bli medlem

 

Den otroliga blindprovningen
- har den verkligen hänt?

Hur gick det egentligen till den gången när Richard Juhlin chockade en hel vinprovarvärld i Paris 2003? Hur många prickade han egentligen och hurdana var förutsättningarna? Var det en helblind eller halvblind provning? Hände den överhuvudtaget? Ja frågorna är många och den sanna historien börjar lätt likna en skröna och konstiga rykten florerar. Låt oss reda ut vad som verkligen hände.


Tidningen Spectacle du Monde, den franskspråkiga världens motsvarighet till svenska Connoisseur anordnade flera år i rad en omfattande champagneprovning till ett nummer med champagnefokus. I flera år hade man försökt få med herr Juhlin att medverka då hans skicklighet i blindprovningar var högt skattad. När han äntligen kunde medverka hade man fått in 50 champagner från en stor mängd olika producenter som ville få sina viner recenserade av den högkvalificerade internationella franskdominerade juryn. Från början var tidningens målsättning bara att provarna skulle bedöma, rangordna och karakterisera vinerna inte att gissa vad som dolde sig i respektive glas. Just av den anledningen var provningen helblind - provarna hade alltså ingen aning om vilka champagner som skulle avsmakas.Provningen var mycket professionellt upplagd och provarna gavs rikligt med tid att prova i perfekta glas med frekvent påfyllning och temperaturanpassning. När Juhlin ges så goda förutsättningar kan han inte låta bli att känna igen en hel del av vinerna med sitt fotografiska doftminne och systematiskt började han gå igenom vin för vin. Efter ett tag började pusslet ta form, och Juhlin blev mer och mer övertygad om att han satt med en stor mängd såväl korrekta bedömningar som kvalificerade gissningar. När provningen var avslutad bad han om att alla skulle gissa exakt vilket vin som dolde sig i de olika glasen. När det blev Juhlins tur plockade han ett i taget och slutade när han gick fel. Han nöjde sig inte bara med att säga årgången och producenten.Nej allt skulle vara exakt rätt för att det skulle räknas. Han fick inte sluta förrän han räknat upp 43 helt korrekta svar och medprovarna baxnat av hänförelse! Det ska kanske tilläggas att tvåan, en före detta världsmästarsommelier stoltserade med 4 rätta svar. En annan intressant detalj är att Juhlin hade rätt årgång på samtliga 7 som han missade.

Högst medveten om hur mycket tur han haft med 50%-gissningarna och hur svårt det var att upprepa en sådan bedrift höll sig Juhlin borta ett par år från de nästkommande årens provningar. När han till slut inte kunde motstå att dyka upp var han tryggt förvissad om att det endast skulle provas standardchampagner, och att det är en omöjlighet att pricka så många rätt då blandningarna aldrig är konstanta. Allt var alltså frid och fröjd - ända tills de två provningsdagarna var över och organisatörerna inte kunde låta bli att testa Juhlins trollkarlslika provingskompetens ”off the record”.  Uppgiften den här gången var att duellera mot en annan sommelier-världsmästare i ett två-kejsarslag över 20 roséprestigechampagner. Blint igen men den här gången med vetskapen om att det bara skulle vara de allra främsta alltså inte helt förutsättningslöst. Den ene kejsaren lyckades hitta 3 och Juhlin han spikade alla 20. Efter det har Juhlin känt att han slipper bevisa något i denna speciella genre...

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela